Wat is een sieraad die verguld is?
Een verguld sieraad heeft een basis van metaal en wordt voorzien van een ander laagje metaal. Bijvoorbeeld een sterling zilver 925 ring met een laagje van goud wordt een vergulden ring genoemd. Een verguld sieraad is daarom goedkoper dan een massief gouden ring.

 

Hoe werkt het vergulden proces?
Om inzicht te geven in het verguld-proces, leg ik uit hoe dit bij mijn leverancier gaat. Het geheel kan meerdere dagen duren. Ik leg je stap voor stap uit hoe dit proces verloopt.

 • Wanneer de sieraden binnenkomen, zijn ze alleen nog maar gemaakt van het basismateriaal. De vergulden sieraden van Vanessa Belgers Design zijn van sterling zilver 925.
 • Het sieraad wordt goed schoongemaakt en afgespoeld zodat er geen vuil meer op zit.
 • De eerste laag waarin het sieraad wordt ondergedompeld is puur koper. Dit is de voorbehandeling en wordt gedaan zodat de gouden laag beter blijft zitten en het sieraad mooi blijft sprankelen. Na deze laag moet het sieraad goed drogen.
 • De tweede laag is de hoofdlaag. Hiervoor gebruikt mijn leverancier een vloeibare variant van 18 karaat goud, zoals bijvoorbeeld bij de Bamboecollectie. Dit is de laag die de mooie kleur aan het sieraad geeft en zorgt dat het vergulde sieraad de ‘look and feel’ van goud krijgt. Ook na deze laag moet het sieraad worden gedroogd.
 • De derde laag die wordt gebruikt in het verguld-proces is een hypoallergene en transparante vloeistof. Deze laag wordt ook electro-coating genoemd omdat er elektriciteit wordt gebruikt terwijl de sieraden worden ondergedompeld. De elektriciteit zorgt ervoor dat de vergulding beter en egaler hecht. Deze laag is een extra bescherming voor het goudlaagje.

Na al deze stappen heeft het sieraad een sprankelende gouden kleur en kan er nauwelijks onderscheid gemaakt worden tussen dit vergulden sieraad en een sieraad dat massief uit goud bestaat.

 

Wat moet je weten voordat je een verguld sieraad koopt? 
Hoe lang een verguld sieraad mooi blijft, hangt af van verschillende factoren. Hieronder staan de belangrijkste punten onder elkaar:

 • Er zijn 2 verschillende soorten vergulden: chemische vergulden en vergulden met echt edelmetaal. Vanessa Belgers Design verkoopt alleen vergulden sieraden ‘Bamboecollectie” voorzien van echt edelmetaal, namelijk 18 karaat goud. De chemische variant is alleen wat kleurstof, daar wordt geen echt goud voor gebruikt en is dus minder van kwaliteit.
 • Hoe lang je sieraad mooi blijft is ook afhankelijk van het soort sieraad. Als je bijvoorbeeld een vergulde ring hebt, zal deze door dagelijks gebruik meer in aanraking komen met invloeden van buitenaf dan een vergulden ketting. Hierdoor is de kans groot dat een vergulden ketting langer mooi blijft.
 • Het hangt er ook vanaf hoe dik de laag vergulding is. De dikte wordt aangegeven door het woord micron, dit kan liggen tussen de 1.0 en 5.0. Hoe dikker de laag, hoe minder snel de vergulding zal slijten. Één micron staat ongeveer gelijk aan een jaar. Een sieraad van 1 micron blijft over het algemeen één jaar mooi. Een sieraad van 5 micron ongeveer vijf jaar. Al mijn vergulden sieraden “Bamboecollectie” zijn verguld met 5.0 micron.

Blijven vergulde sieraden lang mooi en hoe kan ik ze het beste onderhouden?
Veel mensen vragen zich af of bijvoorbeeld een  verguld sieraad niet snel zal verkleuren of slijten. Doordat het vergulden sieraden van Vanessa Belgers Design een laagje van echt goud hebben krijgen ze hun mooie kleur. Dit laagje kan met de tijd wel iets gaan verkleuren of slijten. Gelukkig zijn er wel dingen die je zelf kunt doen om dit zo veel mogelijk te voorkomen.

Het kan ook voorkomen dat een verguld sieraad groen uitslaat. Dit heeft te maken met de zuurgraad van je huid en kan per persoon verschillen. Heeft je sieraad groene aanslag? Maak je sieraad dan heel voorzichtig schoon met lauwwarm water en een zachte doek.
Hieronder staan een aantal tips om je vergulden sieraad mooi te houden en om aanslag te voorkomen.​

 • Draag de sieraden niet tijdens het schoonmaken of handen wassen.
 • Let ook op bij het gebruik van parfum of andere cosmetica. Spuit eerst je parfum op en doe daarna je sieraden om. Kijk ook uit met haarlak.
 • Ook bij sporten en zwemmen is het aan te raden om je vergulden sieraad niet te dragen.
 • Doe je sieraden af voor je gaat slapen.
 • Tot slot: berg je sieraden voorzichtig op, zodat ze elkaar niet kunnen beschadigen. Zo kan je er het langste van genieten.

Ik hoop dat ik het zo duidelijk heb uitgelegd.

Bij de beschrijving van elk sieraad van de Bamboecollectie kun je de prijzen vinden van een massief edelmetaal.

Wil je de sieraden van dichtbij bekijken, maak dan een afspraak

Maak een afspraak – Vanessa Belgers (vabella.nl)

Je bent welkom

Lieve groet Vanessa

Geef een reactie